Mjølkevegen er en sykkelrute som går i vakkert fjell- og stølslandskap mellom Gol i Hallingdal, tvers igjennom store deler av Valdres og til slutt Vinstra i Gudbrandsdalen. Den er skiltet i begge retninger fra Ruten Fjellstue i Espedalen til Storefjell Resort på Golsfjellet. Mjølkevegen er kåret til en av Norges flotteste turer på sykkel og inngår som en del av den nasjonale sykkelrute nr. 5. 

Hele ruten er på 250 km, men det er også mulig å sykle kortere etapper som er tilpasset nivå og ønsket tidsforbruk. Turen byr på noen av Norges største og mest aktive stølsområder, som Jotunheimvegen i øst og Stølsvidda i vest. Sykkelruten går hovedsakelig på stølsveier med lite biltrafikk.

Kombinasjonen av storslått natur, stølsliv og fjelluft er en luksus vi unner alle å oppleve. Sykkelturen kan kombineres med fotturer i fjellet, bading, fiske, stølsbesøk og flotte natur- og kulturopplevelser.

Dersom du benytter deg av transporttilbudet til/fra togstasjonene er sykkelruta kortet ned til ca. 195 km. Her har du en nedlastbar Mjølkevegen-guide. 

Sykkelutleie
Vi anbefaler å leie sykler gjennom Fjellkjeden, som er et samarbeid mellom Intersportbutikkene på Beitostølen, Fagernes, Vaset, Tyinkrysset og Gol.

Send din forespørsel om sykkelutleie til: https://www.fjellkjedenrental.no/ eller ta direkte kontakt på telefon:

Intersport Gol             Tel.: +47 32 07 33 55
Intersport Beitostølen Tel.: +47 61 34 01 05
Intersport Fagernes    Tel.: +47 61 36 29 40
Intersport Vaset         Tel.: +47 40 00 15 96
Intersport Filefjell       Tel.: +47 61 36 73 46

Gi beskjed om du ønsker å hente ut sykkelen på ett sted og levere den tilbake på et annet. I noen tilfeller kan også overnattingsbedriften langs Mjølkevegen være behjelpelig med henting/tilbakelevering av utleiesykkelen. Husk book sykkel på forhånd pga. stor etterspørsel.

Transport

  • For tog til/fra Vinstra og Gol, se www.vy.no
  •  For buss fra Lillehammer til Skåbu, se www.opplands­trafikk.no, rute 200 (be om at den stopper på Ruten Fjellstue)
  • For buss fra Gol til Fagernes (nærmeste stopp til Storefjell er Fjellheim), se www.jvb.no. 
  • Transport fra Vinstra til Ruten Fjellstue kan forespørres hos Ruten Fjellstue, tlf. (+ 47) 61 29 73 20.
  • Transport fra Gol til Storefjell Resort Hotel kan forespørres hos Storefjell Resort Hotel, tlf. (+ 47) 32 07 80 00.
  • Transport fra Oslo til Lemonsjø Fjellstue se https://www.nor-way.no/ruter/valdresekspressen/
  • Taxi finnes også på togstasjonene.

Bagasjetransport
For bagasjetransport, vennligst ta kontakt med ditt overnattingssted.

Overnatting langs Mjølkevegen
Langs Mjølkevegen finner du flere overnattingsbedrifter som tilbyr behagelige senger, god mat og et fantastisk vertskap. Storefjell Resort Hotel og Ruten Fjellstue tilbyr henteservice på togstasjonene (Gol og Vinstra). Bagasjetransport kan forhåndsbestilles.

Ettersom store deler av Mjølkevegen går gjennom aktive stølsområder kan det være utfordrende å finne gode teltplasser langs ruta. Vi anbefaler deg å benytte de overnattingstilbudene som presenteres nedenfor.

Storefjell Resort Hotel
Gomobu Fjellstue
Vasetstølen – Hytter
Haugseter Fjellstue
Bygdin Høifieldshotel
Radisson Blu Resort Beitostølen
Syndinstøga – Leiligheter og hytter
Tyinholmen Høyfjellstuer
Ruten Fjellstue

 

Turbeskrivelse Gol til Vinstra

Dag 1 Gol stasjon – Storefjell Hotel (24 km)
Ta bergensbanen fra Oslo eller Bergen til Gol i Hallingdal. Lei deg sykkel eller el-sykler fra fjellkjeden som du kan levere tilbake til utgangspunktet eller der du ønsker langs Mjølkevegen.

Turen starter i Gol sentrum. Derfra kan du bare sette på «power» på sykkelen og sette kursen mot første stopp, Golsfjellet. Vel oppe på Golsfjellet kan du nyte resten av dagen på Storefjell Resort Hotell med god mat og flott utsikt.

Et annet alternativ er å ta toget til Gol stasjon med egen sykkel og bestille hentetransport via Storefjell Resort Hotell. Dette må forhåndsbestilles og gjelder kun for hotellets gjester.

Avstand Gol stasjon-Storefjell Resort Hotell: 24 km

Du kan leie sykkel her: https://www.fjellkjedenrental.no/

Om du vil bruke en ekstra dag på Golsfjellet kan vi anbefale disse flotte dagsturene på sykkel:
Tisleifjorden rundt
Einarsetrunden
Golsfjellet rundt
Vesle Golsfjellrunde

Dag 2
Storefjell – Vaset (ca. 35 km) Denne delen av Mjølkevegen er den mest familievennlige og egner seg for alle som er glade i å sykle. Platået mellom Vaset, Stølsvidda og Golsfjellet er helt unikt og en kanskje det flotteste sykkelområde i Norge med utallige turmuligheter. Lite kupert og med fine grusveier og stier, et aktivt stølsområde og flott utsikt til både Jotunheimen og Hemsedalsfjella. Kombiner gjerne sykling langs Mjølkevegen med andre aktiviteter som fottur, fiske eller et friskt bad. Ruta passerer aktive stølsområder med dyr som vandrer langs veien og er et eksotisk innslag på turen. Langestølen kolonial og kafé er et populært stopp som ligger langs Tisleivegen. Her får du servert rømmegrøt og vafler på tradisjonelt vis og med et hyggelig vertskap.

Gomobu Fjellstue og Vasetstølen er Mjølkevegens anbefalte overnattingssteder på Vaset. Alle overnattingstedene er i seg selv gode utgangspunkter for mange fine sykkelturer. Vertskapet på alle disse overnattingsstedene gleder seg til å ta imot Mjølkevegensyklister.

Denne turen kan sykles i begge retninger, eller som en rundtur for de som kommer med egen transport. Sykler kan leies hos Intersport (Vaset eller Gol).
Overnattingsbedriftene tilbyr bagasjetransport.

Om du vil bruke en ekstra dag på Vaset kan vi anbefale disse flotte dagsturene på sykkel:

Vaset
Valdresrittet
Store Syndinrunden
Vasetvatnet rundt
Stølsviddarunden
Familierunde mellom Vaset og Nøsen
Grønsennknippa rundt

Dag 3
Vaset – Beitostølen (ca. 70 km)
Dette er Mjølkevegens kanskje mest spektakulære strekning, men også den mest krevende.

Fra Vaset sykler du mot Murkelie og videre mot Trøllhovd. Videre fortsetter turen på fine grusveier. Du kommer etter hvert til Syndin og hyggelig Syndinstøga som ligger på i underkant av 1000 moh. Herfra er det 10 km ned mot Ryfoss. Her er det både kafé, dagligvare og bensinstasjon. I 2018 ble ruta bli skiltet gjennom et boligområde langs en gang- og sykkelvei slik at du havner i en undergang for å komme på andre siden av E16. Alternativt må du fra bensinstasjonen sykle et lite stykke ut på E16. Fra Ryfoss følger du Ridderveien til Høre Stavkirke (verdt et stopp). Så følger du Høresvegen til du kommer til en bom. Rett etter bommen, anbefaler vi en avstikker til Sputrefossen som ligger på venstre side. Deretter starter en bratt oppstigning til du kommer til fine, brede grusveier med god oversikt og fantastisk utsikt på 1315 moh. Så sykler du ned igjen til Lykkja og Slettefjellvegen. Så følger du skilting mot Beito og Beitostølen.

Fjellandsbyen Beitostølen kan by på et vidt spekter av aktiviteter, opplevelser, restauranter og shopping og det er et flott utgangspunkt for både sykkelturer, fotturer og fisketurer. Bo komfortabelt på Radisson BLU Mountain Resort med tilgang på alle fasiliteter.

Anbefalte dagsturer i området:
Slettefjellrunden
The Challenge
Jotunheimvegen
Bygdisheimvegen

Dag 4
Radisson BLU Resort Hotel Beitostølen – Haugseter Fjellstue – Ruten Fjellstue (ca. 70 km)

Fra Radisson BLU Hotel på Beitostølen går siste etappen videre på fylkesvei 51 over Valdresflya og mot Vinstra, som er endestopp. Ruvende og mektig natur på alle kanter og mange flotte turmuligheter underveis, som Synshorn og Bitihorn. Her kan det til tider være en del trafikk, så vær varsom. Etter ca. 14 km tar du til høyre og sykler videre langs Vinstervatn. Her vil du med stor sannsynlighet møte på kyr, sauer og geiter som beiter fritt. Her kommer du tett på stølslivet, som er en viktig del av Valdreskulturen.

Etter 12 km ankommer du Haugseter Fjellstue som ligger idyllisk til ved Vinstervatn. Nyt de rolige og flotte omgivelsene, bli med på fisketur og bli servert ekte fjellkost. Det er også flere fine fotturmål i dette området. Veien videre er over Jotunheimvegen som går mellom Bygdin og Skåbu. En idyllisk strekning med mye flott natur, aktive stølsområder og panoramautsikt. Se etter flokker med tamrein som beiter i området. Etter ca. 43 km ankommer du Ruten Fjellstue. Under oppholdet på Ruten anbefaler vi i tillegg en avstikker til Elgtårnet, et 12 meter høyt tårn som ble bygget i 2016 og ligger nede ved Ramstjern. Her er det også mulig å overnatte.

Fra Ruten Fjellstue i Espedalen til Vinstra stasjon er det 35 km. Det er en krevende nedstigning og bratte bakker. Sørg for å ha med masse motivasjon i form av din favoritt snacks og ha god tid så du rekker toget hjem igjen. En fantastisk sykkelopplevelse som er verdt å oppleve.

Kart
https://outtt.com/no/norway/mj%C3%B8lkevegen?ref=dest#mapbox

Previous articleMjølkevegen
Next articleHeiskort Golsfjellet Alpinsenter Bualie