Turbeskrivelse fra Vinstra til Gol
Turen starter på Vinstra stasjon eller på trivelige Ruten Fjellstue i Peer Gynts rike (som tilbyr henteservice fra togstasjonen). Fra Ruten sykler du mot Jotun­heim­vegen og følger denne langs innsjøen Vinstre. Mange fine rasteplasser finnes underveis. På Haugseter Fjellstue (ca. 43 km fra Ruten) kan du få god mat og overnatting i vakre omgivelser ved vannkanten.

Alternativ start: Ta Valdresekspressen fra Oslo helt opp til startpunktet Lemonsjø Fjellstue i Nord Gudbrandsdalen. Sjekk ut rutetabellen her: https://www.nor-way.no/ruter/valdresekspressen/

Vi anbefaler at du leier sykkel (el- eller hybrid) gjennom Intersport Beitostølen. Det kan avtales at syklene leveres til Lemonsjø slik at de står klare når du kommer eller at de leveres på bussen ved ankomst Beitostølen. Du kan også leie el-sykler gjennom Bike & Hike på Lemonsjø.

Fra Lemonsjø Fjellstue går sykkelturen gjennom Murudalen mot Slangen og videre langs Olstappen til Ruten Fjellstue i Espedalen. Denne strekninger er ikke skiltet enda (2019), så planlegg turen godt og ta med kart og turbeskrivelse. Dette er en distanse på i underkant av 6 mil.

Fra Haugseter og opp til hovedveien, FV51 ved Bygdin, er det ca. 12 km. Herfra følger du FV51 til Beitostølen, ca. 14 km, hvor du finner bredt et utvalg av restauranter og overnattings­steder av topp kvalitet, deriblant Radisson BLU Mountain Resort.

Fra Beitostølen sentrum tar du til høyre ned mot Beito, og deretter følger skiltingen i retning Slettefjellvegen. Opp til toppen av Slettefjellet (1315 m.o.h), som er høyeste punkt på hele turen, er det god stig­ning. Belønningen for strevet er en utrolig flott utsikt, hvor du ser store deler av Jotunheimen. Her er det også en rasteplass. Deretter går det nokså bratt nedover igjen til Vang.

Fra bommen, ta til venstre og følg Høresvegen forbi Høre stavkirke (verdt et stopp) og forsett videre frem til du tar av ned til Ryfoss. Her er det en bensinstasjon, dagligvare og kafé. Fra Ryfoss anbefaler vi å krysse E16 ved undergangen fremfor å sykle de 200 meterne langs hovedveien, før du svinger av mot Syndin. Nå starter en ny tøff stigning opp til Syndin og Syndinstøga på ca. 10 km.

Fra Syndinstøga fortsetter Mjølkevegen videre i retning Vaset (ca. 26 km), følg skiltingen. Mellom Nørre og Sørre Trollhovd er det ca. 2 km som kan ha litt bløte partier. Her kan det være nødvendig å trille sykkelen enkelte steder. Turen herfra går videre til Murkelie. Deretter sykler du med Vaset­vatnet på din venstre side helt frem til Vaset.

På Vaset er det flere overnattingsmuligheter, som Vasetstølen og Gomobu Fjellstue. Sistnevnte ligger 3 km opp­over i retning Brattåsen. Fra Gomobu sykler til Brattåsen-krysset, og derfra via  Gauklie til Furuset. Videre følger du skiltingen til Oset ned mot demningen, hvor det er laget en gang-/sykkelvei over. Du passerer Oset Høyfjellshotell og tar til høyre opp til Storefjell Resort Hotel. Fra Vaset til Storefjell er det i underkant av 30 km.

Fra Storefjell følger du skiltingen ned til Gol, som i stor grad går utenom hovedveien og ned til Gol stasjon. Alternativt kan du benyttet deg av tilbudet om transport mellom Storefjell Resort Hotel og Gol stasjon.

Du kan også starte på Gol og snu om ruten. Vi har utleie av sykler både via Intersport Gol og Storefjell Hotell. Lei sykkel HER

På telefon? Her finner du en nedlastbar Mjølkevegen-guide.

Mjølkevegen via Bygdin og Eidsbugarden (270 km)
I sommersesongen, fra ca. slutten av juni til begynnelsen av september, kan du ta den historiske båten M/B Bitihorn fra Bygdin til Eidsbugarden. (Dette er et alternativ til å sykle til Beitostølen og over Slettefjell). Fra Eidsbugarden sykler du langs Tyin og på FV53 til Tyinkrysset. Tyinholmen Fjellstue er et ypperlig sted å stoppe for både servering og overnatting, samt utforske andre turer i området. Fra Tyinkrysset kan du sykle langs den historiske Kongevegen ned til Øye, og deretter følge nordsiden av Vangsmjøsa (ikke langs E16). Følg veien videre mot Hemsing, der vi anbefaler en avstikker til Sørre Hemsing gard (må forhåndsbestilles), og deretter videre mot Slettefjellbommen der de to rutene møter hverandre. Herfra kan du velge å sykle tilbake til Beitostølen over Slettefjell, eller fortsette videre til Syndin, Vaset og Gol. For priser, rutetider og annen informasjon om båtruta, se www.jvb.no/bitihorn

 

Previous articleHelsingvatnet Rundt
Next articleHallingdalsruta – (Geilo – Nesbyen) 77 km