Gol – Farsetberget
Klippen ligger vest for Gol sentrum. Veggen er østvendt og har fin utsikt utover dalen.

Klatring
Nederste sektoren er loddrett til overhengende, mens på det øverste sektoren “Tjuvkjellerveggen” les mer på historikk) er det bratt sva som gjelder. “Tjuvkjellerveggen” er vesentlig blankere i bunnen av veggen enn på toppen. Noen av rutene kunne trenge en omgang med børste. Fint å klatre her i skyggen på sommertid etter kl.15.00. Farsetberget fortjener mer besøk enn det har idag. PS, veggen tørker sent opp etter nedbør.

Geologi
Klippen består for det meste av diorittisk til granittisk gneis.

Adkomst
Fra Gol: Ta Rv52 mot Hemsedal. Etter ca. 200-300 meter, ta av mot Tuppeskogen, følg Tuppeskogvegen helt opp til krysset Rotneim/Hemsedal. Ta til høyre og kjør ca 50 meter. Ta så grusvei til venstre (skaraåsen-bomvei) Følg denne i ca 1,5 km. Parker i en krapp venstresving.Følg stien fra parkeringsskiltet mot “skaga”. 50 meter etter en grind går du opp til berget.

Historikk
Veggen ble utviklet i 1997 og den øvre delen har fått navnet “tjuvkjellerveggen”. Navnet kommer fra ei hule som ligger under veggen og i følge sagnet skal det fra gammelt av ha vært en tjuv som gjemte seg der med tjuvgodset sitt. Terje Halstengård og Åge Bjørnstad var på utkikk etter nye felt å utvikle. Noen år før hadde de kikket på en bratt vegg nedenfor Farsetberget, men tips fra lærere på folkehøyskolen fikk dem til å se nærmere på Farsetberget. Veggen var i utgangspunktet dekket av mye skog, men Åge og Terje så potensialet. Motorsag, bensin og olje ble funnet frem og etter intens jobbing fremstod veggen som ny og klar til å borres. Det er også et stort potenisal for nye ruter i vegger i nærheten.

Previous articleJakt
Next articleStølsbesøk i Hallingdal